dinsdag 25 november 2014

Pablo Picasso - Biografie

Pablo Picasso

Pablo Ruiz Picasso was een van de bekendste Spaanse schilders. Hij was: schilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraad ontwerper, en keramist.

Geboorte:
Pablo Ruiz Picasso werd op 25 oktober 1881 geboren in plaza de la Merced, Malaga,  in Spanje. De geboorte verliep moeizaam en het schijnt dat de baby sigarenrook in zijn neus geblazen kreeg om zijn ademhaling op gang te brengen, Picasso was de enige zoon van de familie en zijn knappe verschijning en vroeg ontwikkelde talenten deden hem algauw wennen aan lofprijzingen en liefde; dit zou zijn hele leven zo blijven.

Familie:

Pablo Picasso was het eerste kind van José Ruiz Blasco en María Picasso López. Pablo kreeg twee achternamen, Ruiz (Van zijn vader) en Picasso (Van zijn moeder). Merkwaardig is dat hij onder zijn tweede achternaam: Picasso bekend is, en niet als Ruiz de achternaam van zijn vader. Pablo Picasso's vader was kunstenaar, tekenleraar en conservator. Pablo had twee jongere zussen, Lola en Conchita.

Jeugd:

Van zijn vader erfde hij zijn talent voor tekenen. Al op jonge leeftijd legde hij een groot talent voor tekenen aan de dag en hij ging op zijn tiende bij zijn vader in de leer. Al snel overtrof hij zijn vader en José zorgde vervolgens voor modellen voor zijn zoon en hielp hem bij zijn eerste expositie op zijn dertiende. In 1895 ging Picasso studeren aan de lokale kunstacademie van Barcelona, waar zijn vader ook ging werken. In 1897 werd zijn schilderij 'Wetenschap en Liefdadigheid' beloond met een eervolle vermelding op de tentoonstelling van schone kunsten in Madrid. Picasso ging vervolgens studeren aan de Koninklijke Academie van San Fernando. Deze academie voldeed echter totaal niet aan zijn verwachtingen en al snel was Picasso vooral op straat te vinden, waar hij het alledaagse leven vastlegde. Ook bracht hij veel tijd door in het Prado, waar grote Spaanse schilders, zoals Velasquez en El Greco hem beïnvloedden. Als gevolg van een ziekte in 1898 bracht Picasso het grootste deel van het jaar in Catalonië door. Toen hij begin 1899 terug keerde in Barcelona was hij sterk veranderd. Hij had besloten om de plannen van zijn familie voor gezien te houden en te stoppen met het volgen van lessen aan kunstscholen. Hij nam de achternaam van zijn moeder, Picasso aan. Hij werd opgenomen in een kring van Catalaanse kunstenaars, die op Parijs waren gericht. In 1900 werd een werk van Picasso geaccepteerd door de Exposition Universelle in Parijs en Picasso besloot om van de gelegenheid gebruik te maken en Parijs te bezoeken.

Emotie:

Picasso had altijd moeite zijn emotionele reactie op de werkelijkheid te uiten, of die werkelijkheid nu het menselijk lijden betrof, de vrouwen in zijn leven of de gewone zaken die hem omringden - zijn pet, pijp en tabak, bril, de boeken, maskers, tapijten en allerlei vergaarde spulletjes - in zijn atelier. Het ging om zijn persoonlijke reactie op deze dingen. 'Ik vind het walgelijk', zei hij, 'als een vrouw een pijp schildert, want ze rookt hem niet.' Hij wilde dat zijn schilderijen 'emotie uitdroegen'.

Schilderijen:



Zijn bekendste schilderij is Guernica, een weergave van een Duits bombardement op Guernica in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Dit schilderij hangt in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid. Een ander bekend schilderij is Les Demoiselles d'Avignon uit 1907, dat door veel kunsthistorici gezien wordt als het beginpunt van de schilderkunst van de 20e eeuw. Het werk bevindt zich in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York City. Picasso heeft veel werken gemaakt met de vrouw als thema. Een bekend schilderij is The Weeping Woman uit 1937, waarvoor Picasso's geliefde Dora Maar model stond. Tête de femme (Jacqueline) uit 1963 is een portret van zijn tweede echtgenote Jacqueline en bracht op 2 februari 2010 op een veiling bij Christie's in Londen 9,2 miljoen euro op. De nieuwe eigenaar is onbekend.


Liefdes:

Picasso had gedurende zijn leven relaties met meerdere vrouwen, die hij vaak gebruikte als schildersmodel zoals: Fernande Olivier, Éva Gouel; ook wel bekend onder de naam Marcelle Humbert, de Russische balletdanseres Olga Khokhlova, Marie-Thérèse Walter, de fotograaf Dora Maar, Françoise Gilot en Jacqueline Roque.

Picasso trouwde met Olga, zijn vrouw. Op 4 februari 1921, beviel Olga van een jongen genaamd Paulo. Van toen af aan verslechterde Olga en Picasso's relatie. In 1927 begon Picasso een relatie met een zeventien jarig Frans meisje, Marie-Thérése Walter . Olga hoorde toen over deze relatie, het ging nog slechter met de relatie van Pablo en Olga. In 1935,  hoorde Olga van een vriend dat Marie-Thérése zwanger was. Onmiddellijk nam Olga  Paulo, mee naar het zuiden van Frankrijk , en diende een echtscheiding in . Picasso weigerde zijn woning gelijkmatig te verdelen met haar, zoals vereist door de Franse wet, dus Olga bleef wettelijk getrouwd met hem tot aan haar dood door kanker in Cannes , Frankrijk in 1955.




(Bronnen: www.Wikipedia.nl – Kunst-en-cultuur.infonu.nl – www. Pablopicasso.nl )